Een hypotheek

Een hypotheek

Er zijn maar weinig mensen op de wereld die genoeg geld op hun bankrekening hebben staan om een huis te kopen en het contant af te rekenen. Bijna iedereen sluit daar een lening voor af. De lening voor de aanschaf van een huis heet een hypotheek. Je mag er meestal 30 jaar over doen om die lening terug te betalen. Voordat je een huis gaat kopen kan onze hypotheekadviseur je al een globaal beeld geven hoeveel geld je kunt lenen en naar wat voor soort huizen je dus kunt kijken.

Daarbij moet je je afvragen of je ook zoveel geld wilt lenen. Stel je zelf een aantal vragen: hoeveel geld heb ik over om te wonen? Hoe belangrijk is het om na de aanschaf van een koophuis nog steeds drie keer per jaar op vakantie te gaan? Wil ik in mijn huis kunnen blijven wonen als ik bijvoorbeeld werkeloos raak?

Kinderen?

Wil je het inkomen van je partner laten meetellen? Komen er misschien kinderen in de toekomst met bijbehorende kosten? Het zijn allemaal vragen om goed over na te denken omdat je besluit bepalend is voor je financiële toekomst. Hypotheken worden doorgaans verstrekt door banken en grote verzekeringsbedrijven. Verdoold Makelaars doet met bijna alle aanbieders van hypotheken zaken. Tevens kun je bij ons alle mogelijke (woon)verzekeringen afsluiten. Want als je een huis koopt heb je ook een opstal, inboedel -en glasverzekering nodig.

Wat is een hypotheek?

Hieronder vind je een kort filmpje waarin alle soorten hypotheken worden uitgelegd. Vanzelfsprekend kun je het ook nalezen verder op deze pagina.

De risico's van een hypotheek

Er zitten ook risico's aan een hypotheek. Dit filmpje legt kort uit hoe dat zit:

De soorten hypotheken

  • Aflossingsvrije hypotheek: het woord zegt het al. Tijdens de looptijd van de hypotheek los je niks af. Je betaalt alleen rente. Aan het einde van de looptijd moet je wel de hele hypotheeksom terugbetalen. Dit kun je doen met je spaargeld, een erfenis, de hoofdprijs van de loterij of door je huis te verkopen.
  • Annuïteiten hypotheek: dit is een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd stukje bij beetje je schuld terug betaalt. In het begin betaal je vooral rente en minder aflossing. Na verloop van tijd kantelt dat. Aan het einde van de looptijd is het huis helemaal van jou. Je bent schuldenvrij.
  • Beleggingshypotheek: dit is een hypotheek waarbij je geld dat je reserveert voor de aflossing van je hypotheek in beleggingen investeert. Met de inleg en het rendement los je aan het einde van de looptijd je schuld af. Met deze methode ben je er niet zeker van dat er aan het einde van de looptijd van de hypotheek voldoende kapitaal is opgebouwd om alles af te kunnen lossen.
  • Levenhypotheek: dit is een aflossingsvrije hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering eraan vast gekoppeld. In geval van overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd waarmee de schuld wordt afgelost.
  • Lineaire hypotheek: de gehele looptijd van je hypotheek los je elke maand eenzelfde bedrag aan aflossing en rente af totdat je schuld is afgelost.
  • Overbruggingshypotheek: met deze hypotheek kun je de lasten van je oude woning betalen terwijl je nieuwe huis wordt gebouwd of misschien ben je er zelfs al naar toe verhuisd.
  • Spaarhypotheek: Bij deze hypotheekvorm betaal je iedere maand rente en zet je een vast bedrag opzij in een spaardepot waar je niet bij kunt. Na de looptijd van de hypotheek heb je genoeg geld gespaard om je schuld af te lossen. Zo profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek