Kopen of huren

Kopen of huren

Kopen of huren?

Wanneer is het nu beter te huren of te kopen? Dat is altijd een lastige vraag om te beantwoorden. In de huidige markt zijn starters doorgaans beter af met een koopwoning. Dat klinkt gek, omdat starters meestal niet heel veel ‘mogen’ lenen. Maar:

  • De hypotheekrente is historisch laag
  • Je mag 1% meer lenen dan de waarde van de woning
  • De huizenprijs is terug op het niveau van tien jaar geleden terwijl de lonen al die tijd wel zijn gestegen.
  • De overdrachtsbelasting is nog steeds verlaagd
  • De huren mogen het komende jaar wettelijk met minimaal 4 tot 6,5 procent stijgen afhankelijk van het inkomen.

Een groot voordeel voor starters is dat ze niet eerst een woning hoeven te verkopen. De maandlasten van veel koopwoningen voor beginners op de woningmarkt zijn nagenoeg gelijk of zelfs lager dan de meeste (sociale) huurwoningen. Maar dan heb je wel de zekerheid wat je huis de komende tien jaar kost, indien je voor zo’n lange rentevast periode kiest. Met het huidige huurbeleid, huurstijgingen van 4 à 6,5%, ben je waarschijnlijk op de langere termijn een stuk goedkoper uit.

Een woning kopen, kan dat nog?

Een heldere uitleg over het wel of niet kopen van een woning. Dit filmpje legt het eenvoudig uit:

Direct advies aanvragen bij Verdoold Hypotheken?

Het is mogelijk om direct je wensen en voorkeuren van jouw hypotheek kenbaar te maken. Via Woonpakket.nl vul je eenvoudig alle benodigde gegevens in van jouw situatie. Hierna verstuur je de gegevens naar één van onze adviseurs. Wij verwerken de informatie, zodat we vooraf een inschatting kunnen maken van hoe de zaken ervoor staan. Tijdens ons adviesgesprek bespreken we samen jouw situatie en de financiële mogelijkheden. Klik hier om direct een helder hypotheekadvies aan te vragen ›